Εφημερίδες - Πρωτοσέλιδα

Θεσεις της ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΑΚΕ


PDF Εκτύπωση E-mail
Θέσεις ΔΑΚΕ
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2013 09:20

dakedelogo

 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΑΚΕ ΠΡΟΣ  ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΛΜΕ 19/9/2013

Η ΔΑΚΕ εξακολουθεί και εκτιμά ότι η αρχική της πρόταση για μια 48ωρη 18-19/9 και μία 3ήμερη απεργία 25-27/9, ήταν μια ρεαλιστική πρόταση που θα διασφάλιζε την επιτυχία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου με βάση την βήμα προς βήμα κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα.

Την πεποίθηση μας αυτή ενισχύουν τόσο η καθολική συμμετοχή του κλάδου τις πρώτες 2 ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, όσο και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής όσο περνούν οι μέρες.

Το μπλοκ (ΣΥΝΕΚ-Παρεμβάσεις) της ΟΛΜΕ, με την πρότασή του για ένα απεργιακό αγώνα μακράς διαρκείας, θεωρούμε ότι οδηγεί τον κλάδο σε αδιέξοδο. Από τις τοποθετήσεις τους στο ΔΣ έγινε φανερό ότι βασικός στόχος τους, αποτελεί η κατάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και η… «λαϊκή εξουσία», ενώ στην τακτική τους συμπεριλαμβάνουν τις καταλήψεις των σχολείων από τους μαθητές.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τυχοδιωκτική τακτική, καθώς δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι υπονομεύονται οι απεργιακές θυσίες του κλάδου, βάζοντας «άλλους» να παλεύουν για την ΟΛΜΕ.

Η ΔΑΚΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια μορφή δράσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου που:

  1. Θα καταδεικνύει την σύσσωμη αντίθεση του κλάδου στις εφαρμοζόμενες μνημονιακές επιλογές στην εκπαίδευση.
  2. Θα επιδιώξει την άμεση άρση των διαθεσιμοτήτων της 22ας Ιουλίου.
  3. Θα επαναφέρει τους κλάδους και τους τομείς που καταργήθηκαν στην Τεχνική εκπαίδευση.
  4. Θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο χώρο της εκπαίδευσης.
  5. Και δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί το Λύκειο σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο.

ΠΡΟΤΑΣΗ:

Θεωρούμε ότι ο κλάδος επέτυχε μεγάλη νίκη. Απέδειξε με την συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών ότι δεν επικροτεί τις επιλογές της ΤΡΟΙΚΑΣ στο χώρο της εκπαίδευσης, και ότι διαθέτει την απαιτούμενη αλληλεγγύη και συναδελφικότητα.

Τη νίκη αυτή δεν θα πρέπει να την μηδενίσουμε στο βωμό κάποιων κομματικών επιδιώξεων και ιδεοληπτικών εμμονών της αριστεράς.

Ο κλάδος δεν επιθυμεί κανέναν κομματικό σχηματισμό ως καθοδηγητή του.


 

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 20 Σεπτέμβριος 2013 04:49
Διαβάστε περισσότερα...
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Θέσεις ΔΑΚΕ
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 11 Απρίλιος 2013 11:30

 

Οι θέσεις ΔΑΚΕ για το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 30 Ιούλιος 2017 13:14
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Θέσεις ΔΑΚΕ
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 09 Απρίλιος 2013 12:30

Οι θέσεις ΔΑΚΕ για το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

{pdf=http://www.dakedepierias.gr/images/stories/dake_16_synedrio.pdf|530|550}

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 12 Απρίλιος 2013 10:18
 
Θέση της ΔΑΚΕ για το πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ για το επόμενο διάστημα PDF Εκτύπωση E-mail
Θέσεις ΔΑΚΕ
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 20 Σεπτέμβριος 2011 20:33

dakedelogoΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε  Δ.Ε  ΠΡΟΣ ΤΙΣ Γ.Σ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

Συνάδελφοι,

οι Γ.Σ των ΕΛΜΕ πραγματοποιούνται στην πιο δύσκολη περίοδο για τους εργαζομένους. Η κυβέρνηση, υλοποιώντας με εξαιρετική συνέπεια τις εντολές της Τρόικα, συνεχίζει την αντεργατική της πολιτική.

 Η πολιτική των περικοπών των εισοδημάτων μας που αποφασίστηκε με το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο απειλεί να οδηγήσει τον κλάδο των εκπαιδευτικών στην περιθωριοποίηση. Δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι συνεχείς περικοπές θα μας οδηγήσουν κάτω από το όριο της φτώχιας.

 Η κυβέρνηση φαίνεται να αδιαφορεί για τις συνέπειες της καταστροφικής εισοδηματικής πολιτικής. Ανίκανη να περιορίσει τις δαπάνες της Διοίκησης και να πατάξει τη φοροδιαφυγή, που ζει και βασιλεύει, στρέφεται στα συνήθη υποζύγια, στους μισθωτούς του Δημοσίου και υιοθετεί μία ληστρική πολιτική σε βάρος τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Η πολιτική της κυβέρνησης διαλύει την κοινωνική συνοχή, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Η μεσαία τάξη βαθμιαία εξαφανίζεται και εξαθλιώνεται.

Και στην εκπαίδευση ακολουθείται πιστά η πολιτική των περικοπών, που επιβάλλουν οι υπερεθνικοί δανειστές μας. Η σχολική χρονιά ξεκινά με 14500 εκπαιδευτικούς λιγότερους σε σχέση με αυτούς που υπηρετούσαν πριν η χώρα μας πέσει στις δαγκάνες του Δ.Ν.Τ. Οι Σχολικές Επιτροπές συστηματικά υποχρηματοδοτούνται και είναι βέβαιο ότι πολλά σχολεία δε θα έχουν τη δυνατότητα ούτε να αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης. Το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών παραμένει άλυτο και κανείς δεν ξέρει πως θα μεταφερθούν  από το Νοέμβρη και εξής. Η συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, που είναι αίτημα του κλάδου μας, παραπέμπεται στις καλένδες και αντικαθίσταται από ταχύρρυθμα και αμφιβόλου ποιότητας σεμινάρια, που καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι βοηθούν τον εκπαιδευτικό και προάγουν το έργο του.

 Κορυφαία απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας είναι η μη έγκαιρη εκτύπωση και παράδοση των σχολικών εγχειριδίων στους μαθητές. Η χώρα μας γυρνάει δεκαετίες πίσω και επάξια πλέον κατατάσσεται ανάμεσα στις χειρότερες τριτοκοσμικές χώρες. Η κατάσταση που βιώνουμε στα σχολεία είναι πρωτόγνωρη, είναι όμως ενδεικτική του τι πρόκειται να βιώσουμε από τώρα και στο εξής.

 


 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2011 20:39
Περισσότερα...
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Θέσεις ΔΑΚΕ
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 30 Μάιος 2011 03:55

dakedelogoΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

 Η ΔΑΚΕ πιστεύει ότι η παροχή παιδείας σε όλα τα παιδιά που κατοικούν εντός της ελληνικής επικράτειας είναι υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, είτε  αυτά κατοικούν στην Αθήνα είτε κατοικούν στις εσχατιές της χώρας μας. Για αυτό το λόγο είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που είτε  διαφοροποιεί το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών από περιοχή σε περιοχή, είτε δημιουργεί μια ελεγχόμενη από τη περιφερειακή αυτοδιοίκηση, διοικητική δομή στην εκπαίδευση.

Η αντίρρηση μας αυτή είναι δικαιολογημένη, γιατί στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος τα απολυτήρια του Γενικού Λυκείου να μην ισοτιμούνται, λόγω των διαφορετικών προγραμμάτων σπουδών, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η εξάρτηση των εκπαιδευτικών από τις διοικητικές Περιφέρειες  και η εκχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων στους περιφερειακούς διευθυντές θα είναι το πρώτο βήμα για την παράδοση της εκπαίδευσης στην περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε ότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι η εκπαίδευση πολλών ταχυτήτων, αφού άλλες διοικητικές Περιφέρειες είναι πιο αναπτυγμένες και θα έχουν περισσότερους πόρους από την τοπική φορολόγηση που θα προκύψει, άρα και  τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τις εκπαιδευτικές δομές της αρμοδιότητας τους καλύτερα από τις λιγότερο αναπτυγμένες οικονομικά. Αναφορικά με τις προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:


Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 30 Μάιος 2011 04:13
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ.....
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Θέσεις ΔΑΚΕ
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 17 Μάρτιος 2011 08:50
dakedelogo

Συνάδελφοι,

Η παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε Δ.Ε εξέφρασε την αντίθεση της, στις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων, από την πρώτη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε τις προθέσεις του. Η αντίθεση μας αυτή δεν οφείλεται ούτε σε αντιπολιτευτική διάθεση προς το Υπουργείο Παιδείας, ούτε σε μια στείρα συντεχνιακή αντίληψη, όπως μας κατηγόρησε το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και τα γνωστά τηλεοπτικά «παπαγαλάκια» του. Είναι βαθύτατη πεποίθηση μας, ότι με την επιχειρούμενη πολιτική υποβαθμίζεται η δημόσια εκπαίδευση, πριμοδοτούνται εμμέσως τα ιδιωτικά σχολεία και καταργείται στην πράξη η συνταγματική επιταγή για ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση για όλους.


Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 20 Μάρτιος 2011 20:12
Διαβάστε περισσότερα...
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Θέσεις ΔΑΚΕ
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 03 Μάρτιος 2011 09:20

dakedelogo

Η Θέση της ΔΑΚΕ ΔΕ για τη Γενική Συνέλευση Προέδρων ΕΛΜΕ 3/3/11

Η τελευταία Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία την πραγματοποίηση της 48-ωρης απεργιακής κινητοποίησης  στις 22-23 Φεβρουαρίου.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς που τις 2 αυτές ημέρες σε όλη την Ελλάδα,  πραγματοποίησαν και συμμετείχαν σε ογκώδη συλλαλητήρια και πορείες (με αποκορύφωμα το πανδημοσιοΰπαλληλικό στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου) ενάντια στο «Μνημονίο» και την Τρόικα.

Το γεγονός αυτό κατέδειξε  τη διαρκώς αυξανόμενη αντίδραση των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας σ΄αυτήν  την αδιέξοδη  πολιτική.

Προβληματίζει ωστόσο το γεγονός ότι παρά τον ενθουσιασμό και το μέγεθος των εκδηλώσεων αυτών, τα ποσοστά της απεργιακής συμμετοχής ήταν αναντίστοιχα της επίθεσης που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι.  Ειδικότερα στον κλάδο μας, και παρά τα μέτρα στήριξης της απεργίας που πάρθηκαν από την Ομοσπονδία (επιστολή στους συναδέλφους, γράμμα στους γονείς, αφίσα, καταχωρήσεις σε κυριακάτικες εφημερίδες, συνέντευξη τύπου, περιοδείες), ο μεγάλος αριθμός των απεργών περιορίσθηκε από τις συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης και ληστρικής επιδρομής στις ήδη χαμηλές αμοιβές μας.


Διαβάστε περισσότερα...
 
Θέσεις ΔΑΚΕ

dakedelogoΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε  Δ.Ε ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 

Το «πολυνομοσχέδιο» που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας φανερώνει την άγνοια που τη διακρίνει σε σχέση με τα πολύπλοκα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια εκπαίδευση. Επιπροσθέτως η σπουδή της να προχωρήσει στην κατάθεση ενός τόσο κρίσιμου νομοσχεδίου, χωρίς να έχει προηγηθεί ο παραμικρός διάλογος με την ΟΛΜΕ, δείχνει ότι κινείται με καθαρά πολιτικούς όρους, ακολουθώντας το κυβερνητικό δόγμα «Σοκ και δέος» και αδιαφορεί για τις κρίσιμες εκπαιδευτικές παραμέτρους.

Η κυρία Υπουργός επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το δικαιολογημένο μούδιασμα της ελληνικής κοινωνίας εξ’ αιτίας των εξελίξεων στην οικονομία και να περάσει παράλογες διατάξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, ευελπιστώντας ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος είναι δύσκολο να αντιδράσει.

Διακατεχόμενη από το φανατισμό του νεοφώτιστου η κυρία Υπουργός πιστεύει ότι η επί δύο χρόνια ενασχόληση της με τα ζητήματα της εκπαίδευσης ως επικεφαλής του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ της δίδουν το δικαίωμα να πιστεύει ότι γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και να παραμερίζει κάθε άποψη που έρχεται σε αντίθεση με τη δική της.

Προκλητική είναι επίσης, η εκβιαστική τακτική της να προχωρήσει στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών τις παραμονές της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων.


Διαβάστε περισσότερα....
 
Εισήγηση ΔΑΚΕ ΔΕ Οκτώβριος 2009
Θέσεις ΔΑΚΕ
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 10 Δεκέμβριος 2009 13:46

ΔΑΚΕ Δ.Ε.

20/10/2009

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΔΑΚΕ ΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Δ.Σ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

 

Συνάδελφοι,

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς συμπίπτει με την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα μας. Οι δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την καθήλωση και την υπανάπτυξη της χώρας μας κατόρθωσαν να επανέλθουν στην εξουσία.  Η εξέλιξη αυτή τίποτα καλό δεν προοιωνίζει για τη χώρα. Τι έφταιξε, όμως και είχαμε το απροσδόκητο αυτό αποτέλεσμα;

Η αλαζονική συμπεριφορά ορισμένων μελών της κυβέρνησης της Ν.Δ. πλήγωσε αρκετούς πολίτες που πίστεψαν  ότι μπορούσε η Ν.Δ. υπό του Κ. Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα στο να γυρίσει σελίδα αφήνοντας πίσω το μίζερο παρελθόν που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί οι πολίτες μας γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη.

Η απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος και η διαστροφή της λογικής κατάφερε ένα συντριπτικό πλήγμα στην παράταξη. Η χαρακτηριστική φράση «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» κατάφερε ότι δεν πέτυχε η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Η υπόνοια ότι μέλη της κυβέρνησης μπορεί να εμπλέκονται σε παράνομες αποφάσεις (π.χ. υπόθεση Μονής Βατοπεδίου) έδωσε το τελειωτικό χτύπημα.

Η αλαζονεία ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έχει να κάνει μόνο με την προκλητική συμπεριφορά, τις χλιδάτες διακοπές τα κότερα και τη συναναστροφή με εκπροσώπους του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα κρατούσαν ερμητικά κλειστές τις πόρτες στο μέσο πολίτη. Απαξιούσαν να επικοινωνήσουν με το μέσο πολίτη, δε γίνονταν γνώστες των προβλημάτων του και είχαν στο μυαλό τους δημιουργήσει έναν ψεύτικο κόσμο, στον οποίο βέβαια οι ίδιοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βουλευτές συνωστίζονταν στους προθαλάμους των Υπουργικών γραφείων επί ώρες περιμένοντας τη στιγμή που θα δεήσει ο κύριος Υπουργός να τους δει.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πάρει επώδυνες αποφάσεις, που ήταν αντιδημοφιλείς και υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι αντίστοιχα μέτρα θα εφαρμόσει  την επόμενη διετία. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπαθώντας να εξυγιάνει την οικονομία  τα προηγούμενα χρόνια –προ της κρίσεως- χρόνια έστρεψε την προσοχή της στα νούμερα και λησμόνησε τον άνθρωπο. Τα τελευταία μέτρα  -για την καταπολέμηση της κρίσης- έστειλαν μεγάλο μέρος των κατώτερων οικονομικά στρωμάτων στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασαν κάθε όριο λαϊκισμού. Έταξε στους πάντες τα ΠΑΝΤΑ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την «προίκα» του 1.000.000.000 ευρώ για την παιδεία. Αντ΄ αυτού μία από τις πρώτες αποφάσεις της κ. Διαμαντοπούλου ήταν η κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης λόγων έλλειψης κονδυλίων. Χρειάστηκε η άμεση αντίδραση της ΟΛΜΕ για να μεταβάλλει άποψη η κύρια υπουργός και να αποφασίσει την έναρξη του προγράμματος.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο 14ο  Συνέδριο της ΟΛΜΕ (Μάιος- Ιούνιος 2009) η παράταξη πέτυχε εντυπωσιακή νίκη και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 7% διαφορά από τη δεύτερη ΠΑΣΚ. Η νίκη αυτή είναι αποτέλεσμα της αναγνώρισης του έργου της παράταξης από τους συναδέλφους. Σταθήκαμε δίπλα στο συνάδελφο, νιώσαμε την αγωνία του και αντιμετωπίσαμε στο μέτρο του δυνατού τα προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν. Αποδεικνύεται, λοιπόν έμπρακτα ότι, όταν βρίσκεσαι κοντά στους συναδέλφους και χτίζεις σχέσεις εμπιστοσύνης, επιβραβεύεσαι. Αυτήν την τακτική θα ακολουθήσει και στο επόμενο διάστημα η παράταξη. Θα στηρίξει με σθένος τα συμφέροντα των συναδέλφων και θα σταθεί εμπόδιο σε κάθε απόπειρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει το κομματικό κράτος που ονειρεύεται.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η ΔΑΚΕ ΔΕ δεν δίστασε να καταγγείλει κάθε απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. που θεώρησε ότι ήταν αντίθετη με τις διεκδικήσεις των συναδέλφων. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι καταδικάσαμε την εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης το 2008 και 2009. Καταγγείλαμε την καθυστέρηση πληρωμών στην Π.Δ.Σ., ωρομισθίων, υπερωριών και επιτροπών. Ζητήσαμε την αύξηση της υπερωρίας ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των ωρομισθίων (αφού αυτοί πληρώνονταν με βάση την ωριαία αντιμισθία).

Τα τελευταία έντεκα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ (1993-2004) η ΠΑΣΚ δε ψήφισε καμία απόφαση που να στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Με ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις βαδίζουμε στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέων Δ.Σ. των ΕΛΜΕ (Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2009). Με εξαίρεση κάποιων ΕΛΜΕ που έχουν καθορίσει διετή θητεία για το Δ.Σ., όλες οι άλλες τοπικές ΔΑΚΕ πρέπει να βρεθούν σε εκλογική ετοιμότητα. Οι επόμενες εκλογές είναι κρίσιμες για το χώρο της εκπαίδευσης γιατί θα σηματοδοτήσουν εξελίξεις. Θα γυρίσει πίσω ο χώρος της εκπαίδευσης στις ιδέες της παλινδρόμησης, της στασιμότητας, της παρακμής ή θα κάνει το βήμα προς το μέλλον αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν ιδέες και αντιλήψεις που παρέλυσαν τη δημόσια εκπαίδευση;

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Στα σχολεία και στις Γενικές Συνελεύσεις θα ακούσετε τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚ και των αριστερών παρατάξεων να μιλούν για ήττα του φιλελευθερισμού στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το εκλογικό αποτέλεσμα για παραταξιακά οφέλη και για να κρύψουν την ένδεια θέσεων που τους διακρίνει. Η πραγματικότητα, όμως είναι διαφορετική. Την 4η Οκτωβρίου δεν ηττήθηκε ο κοινωνικός φιλελευθερισμός αλλά μία συγκεκριμένη κυβερνητική πρακτική και ιδιαίτερα η αλαζονεία κάποιων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι κυρίαρχη ιδεολογία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία και η νίκη του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος το μαρτυρεί.

Δεν απολογούμαστε, επίσης για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αυτή είναι συνέπεια της επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού στις Αγγλοσαξονικές χώρες (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς). Ο αχαλίνωτος φιλελευθερισμός , η ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς και απουσία κάθε κρατικού ελέγχου δε μας εκφράζουν, ούτε μας εξέφρασαν ποτέ. Παραμένουμε πιστά προσηλωμένοι στις αρχές της Ευρωπαϊκής Χριστιανοδημοκρατίας, όπως  αυτές έχουν εκφραστεί από το βασικό πυλώνα της το Γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Δεν έχουμε παρωχημένα πρότυπα όπως την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, ούτε θολές αντιλήψεις για την οργάνωση της κοινωνίας. Το κοινωνικό κράτος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι το πρότυπο μας. Έχει να προτείνει κανείς κάτι καλύτερο;

Στις Συνελεύσεις αλλά και στα σχολεία θα αναδείξουμε την ανυπαρξία προγράμματος για την παιδεία από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά αναφέρω την απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου για επαναφορά της επετηρίδας στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη. Ο Γεράσιμος Αρσένης κατάργησε την επετηρίδα και η κ. Διαμαντοπούλου την επανέφερε. Αλήθεια, αν πιστεύει ότι το σύστημα της επετηρίδας είναι το καλύτερο σύστημα γιατί δεν το εφαρμόζει και στους μόνιμους διορισμούς καθώς και στους αναπληρωτές και ωρομισθίους του βασικού προγράμματος; Πως αιτιολογείται η ύπαρξη δύο συστημάτων πρόσληψης (ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία για προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών καθώς και αναπληρωτών-ωρομισθίων για το κανονικό πρόγραμμα και Επετηρίδα για την ΠΔΣ); Αλλά η κυρία Διαμαντοπούλου έχει και άλλες «καινοτόμες» απόψεις, που σκέπτεται να εφαρμόσει προς ζημία φυσικά της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Στο πρόσφατο 14ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ως εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε τα εξής: «Στο θέμα της Δημόσιας Παιδείας θα πω επιγραμματικά: Εθνικό Ενιαίο πρόγραμμα 85% σε κεντρικό επίπεδο και 15% σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να εντάσσονται και οι περιφερειακές ιδιαιτερότητες. Δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι διορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και διαχείριση του εκπαιδευτικού σε περιφερειακό επίπεδο… Ενιαίο πρόγραμμα 8 πμ  έως 4μμ και μόνιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ξεκινούν από το πρωί έως τις 4μμ και καλύπτουν, εκτός από το πρόγραμμα του σχολείου καλλιτεχνικές, αθλητικές δραστηριότητες και ξένη γλώσσα». (14ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ –Πανηγυρική Συνεδρίαση-25.06.2009- Πρακτικά σελ.84).

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την παράδοση των σχολείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αρχή θα γίνει με την εκχώρηση μέρος του Αναλυτικού Προγράμματος στις περιφέρειες, ώστε να μειωθεί η αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου. Είναι προφανές ότι απώτερος στόχος  είναι η παράδοση ολόκληρου του Αναλυτικού Προγράμματος. Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών θα γίνονται από τον Περιφερειάρχη. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό ιδιαίτερα στο ζήτημα της άρσης των υπεραριθμιών. Το νέο  ωράριο των Εκπαιδευτικών φιλοδοξεί η κυρία Διαμαντοπούλου   να είναι από τις 8 πμ έως τις 4 μμ. Και για να μην υπάρξει καμία παρανόηση μας εξηγεί ότι θα ξεκινούν να εργάζονται στις 8 πμ και θα τελειώνουν στις 4μμ.

Οι απόψεις αυτές συνδυάζονται με τη σχεδιαζόμενη «μεταρρύθμιση» της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το λεγόμενο Καποδίστρια 2. Με το σχέδιο αυτό οι δήμοι συγχωνεύονται σε 350 σε όλη τη χώρα, οι νομαρχίες καταργούνται και δημιουργούνται περιφέρειες (6 ή 7 πιθανολογείται) με αιρετούς περιφερειάρχες και αιρετά περιφερειακά συμβούλια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπεράριθμος εκπαιδευτικός από το 1ο Γ/σιο Ξυλοκάστρου Κορινθίας μπορεί να βρεθεί στην Πύλο της Μεσσηνίας.

Η κυρία Διαμαντοπούλου έχει τοποθετηθεί και στο θέμα των αμοιβών των εκπαιδευτικών. Στο 14ο Συνέδριο ανέφερε «Το τρίτο σημαντικό είναι η αμοιβή του εκπαιδευτικού. Έχουμε δεσμευτεί για 5% και ένα δισεκατομμύριο ευρώ την πρώτη χρονιά, θα μιλήσω πιο αναλυτικά, αλλά αυτό το ένα δισεκατομμύριο ευρώ την πρώτη χρονιά έχουμε πει ότι αφορά τις τεχνολογικές υποδομές και τις αμοιβές των εκπαιδευτικών»(πρακτικά σελ. 87). Περιμένουμε, λοιπόν τις αυξήσεις που υποσχέθηκε η κυρία  Διαμαντοπούλου στους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από τη χρόνια μισθολογική καθήλωση. Άλλωστε οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνες γι αυτή την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Και φυσικά, οι αυξήσεις δε θα πρέπει να καλύπτουν μόνο τον πληθωρισμό, που κινείται γύρω στο 1%. Αυξήσεις ψίχουλα δε θα αποδεχτούμε. Οι καθηγητές δεν είναι ζητιάνοι. Μας ενημέρωσε μάλιστα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημερινός πρωθυπουργός στο Πανελλήνιο Φόρουμ για την Παιδεία που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2009 δήλωσε: «μέσα στην παγκόσμια οικονομική κρίση προφανώς δημιουργούνται και τα πιο σημαντικά προβλήματα. Υπάρχει, όμως ένα θέμα, για το οποίο υπάρχει απόλυτη δέσμευση και δε θα κάνουμε πίσω. Είναι η Παιδεία. Η απόλυτη προτεραιότητα με 5% στο τέλος της τετραετίας και ένα δισεκατομμύριο ευρώ την πρώτη χρονιά».

Ήρθε, λοιπόν η ώρα να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν στον κλάδο . Η ΔΑΚΕ ΔΕ θα κινηθεί με υπευθυνότητα. Θα επικροτήσει κάθε θετική απόφαση αλλά θα στηλιτεύσει κάθε ενέργεια που αντιστρατεύεται τα δίκαια των εκπαιδευτικών. Η υπεύθυνη αυτή στάση είναι βέβαιο ότι θα εκτιμηθεί από την πλειοψηφία του κλάδου που θα αναδείξει τη ΔΑΚΕ για άλλη μία φορά στις εκλογές για ανάδειξη των νέων Δ.Σ. των ΕΛΜΕ   Π Ρ Ω Τ Η Δ Υ Ν Α Μ Η

 

Ε.Ε  ΔΑΚΕ  Δ.Ε

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 07 Οκτώβριος 2010 17:49