Εφημερίδες - Πρωτοσέλιδα

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 

(του Βασίλη Σπανάκη, Γραμματέα Ειδ.Κομ.Οργανώσεων Νέας Δημοκρατίας)Δημοσιεύτηκε στο Κυριακάτικο "Πρώτο Θέμα" 

(10 Σεπτεμβρίου 2017-σελ.60 & 61) 
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 08 Σεπτέμβριος 2017 09:00

olme-logoΜήνυμα του προέδρου της ΟΛΜΕ Νίκου

Παπαχρήστου για την έναρξη

της νέας σχολικής χρονιάς

Συνάδελφοι, τα σχολεία ανοίγουν και ένα ακόμα σχολικό έτος ξεκινά με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Για άλλη μία φορά κανένας νέος συνάδελφος δε θα περάσει το κατώφλι του σχολείου ως μόνιμος εκπαιδευτικός, αφού η πολιτική των μηδενικών διορισμών καλά κρατεί. Συνακόλουθα, οι ελάχιστες μεταθέσεις και οι μειωμένες αποσπάσεις εγκλωβίζουν, για ακόμα μία χρονιά, μεγάλο αριθμό συναδέλφων, μακριά από τις οικογένειές τους. Οι συνάδελφοι αναπληρωτές, και πάλι, καλούνται να καλύψουν τα μεγάλα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με μισθούς πείνας. 
Η χρηματοδότηση των σχολείων παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, μειωμένη κατά 40% σε σχέση με την προ μνημονίου περίοδο. Ο εξοπλισμός των σχολείων απαξιώνεται βαθμιαία και δεν αναβαθμίζεται. Το πρόγραμμα για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων καρκινοβατεί. Οι μαθητές, ιδιαίτερα των περιοχών που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση, μεταφέρουν τα προβλήματά τους στο σχολείο και η διδασκαλία γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη υπόθεση. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν και πάλι χάρη στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών. 
Ιδιαίτερα στρέφω τη σκέψη μου προς τους συναδέλφους που παραμένουν εγκλωβισμένοι μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, λόγω της απαράδεκτης πολιτικής του Υπουργού Παιδείας στο ζήτημα των μεταθέσεων και των αποσπάσεων. Η Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα πάλεψε, για να αυξηθεί ο αριθμός των αποσπάσεων. Πιστεύω ότι χωρίς τις ενέργειες και τις πιέσεις της ΟΛΜΕ και των αιρετών του ΚΥΣΔΕ ο αριθμός των αποσπασθέντων θα ήταν ακόμα μικρότερος. Για την ΟΛΜΕ το ζήτημα των αποσπάσεων δεν έχει λήξει και θα τεθεί μαζί με όλα τα φλέγοντα ζητήματα, που απασχολούν τον κλάδο, στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας στις 14 Σεπτεμβρίου. 
Γνωρίζοντας πολύ καλά τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους καλή δύναμη και καλή σχολική χρονιά.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

 


 

 
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 07 Σεπτέμβριος 2017 10:00

olme-logoΠρώτες εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ για τις

εξαγγελίες για το Λύκειο και το σύστημα

πρόσβασης   

 

Αθήνα, 07/9/2017

 .  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, στη συνεδρίασή του, στις 4-9-17, ασχολήθηκε με τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για το Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στην Γ/θμια Εκπ/ση και κατέληξε καταρχάς στα εξής:

 •  Διαχρονική θέση της ΟΛΜΕ είναι η εξασφάλιση της αυτονομίας και του μορφωτικού χαρακτήρα του Λυκείου και η μη σύνδεσή του με τις πανελλαδικές εξετάσεις και το σύστημα πρόσβασης στην Γ/θμια εκπαίδευση.
 • Το κύριο βάρος των όποιων αλλαγών πρέπει να δοθεί στο περιεχόμενο του Λυκείου, δηλαδή στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, στη μείωση και τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης, τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων διδασκαλίας-εξέτασης και την αναβάθμιση της γενικής παιδείας.
 • Είμαστε αντίθετοι στη συρρίκνωση της γενικής εκπαίδευσης στο Λύκειο, στη δραματική μείωση των γνωστικών αντικειμένων, στην πλήρη μετατροπή του σε προθάλαμο για την Ανώτατη εκπαίδευση και στην αποδόμηση του μορφωτικού του χαρακτήρα.
 • Διαφωνούμε πλήρως με το διπλασιασμό των Πανελλαδικών εξετάσεων με την εισαγωγή νέων εξετάσεων στη μέση της σχολικής χρονιάς (εξετάσεις Ιανουαρίου)! Μια τέτοια εξέλιξη υπονομεύει το εκπαιδευτικό έργο, την ομαλή διαδικασία της διδασκαλίας και αναστατώνει ψυχολογικά τους μαθητές.
 • Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην όποια «φροντιστηριοποίηση» της Γ΄ Λυκείου με την εισαγωγή 6ωρης διδασκαλίας σε ορισμένα γνωστικά αντικείμενα και με το συνακόλουθο εξοστρακισμό πολλών άλλων βασικών γνωστικών αντικειμένων.
 • Διαφωνούμε με την προσμέτρηση της βαθμολογίας των δημιουργικών εργασιών, η οποία μάλιστα θα γίνεται από εξωτερικούς αξιολογητές, γεγονός το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο.
 • Εκτίμησή μας είναι ότι η παραπέρα εξειδίκευση-εμβάθυνση του γνωστικού επιπέδου κάποιων βασικών επιστημών με ταυτόχρονη περικοπή άλλων βασικών μαθημάτων γενικής παιδείας θα έχει ως συνέπεια:
 • την αύξηση του βαθμού δυσκολίας του Γενικού Λυκείου με αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των μαθητών
 • τον εξοβελισμό ορισμένων ειδικοτήτων εκπαιδευτικών από το Λύκειο και τη δημιουργία πιθανών ελλείψεων σε άλλες
 • τη μη δυνατότητα διαμόρφωσης προγράμματος λόγω των πολλών διαφορετικών επιλογών μεταξύ των γνωστικών αντικειμένων, ιδιαίτερα σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές με μικρές σχολικές μονάδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων.
 • Η θετική καταρχάς εξαγγελία για επέκταση της υποχρεωτικότητας της βασικής εκπαίδευσης σε 14 χρόνια προϋποθέτει την αύξηση των δαπανών και τους μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.
Διαβάστε περισσότερα....
 
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 07 Σεπτέμβριος 2017 09:00

olme-logoΚαταγγελία του Δ.Σ. τις Ο.Λ.Μ.Ε.

για τις Αποσπάσεις

Αθήνα, 06/9/2017

  Καταγγελία του ΔΣ της ΟΛΜΕ για τις αποσπάσεις

 Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική του Υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών της Β/θμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Υπουργός, αδιαφορώντας για τους υφισταμένους του εκπαιδευτικούς προχώρησε στη ριζική περικοπή των αποσπάσεων εκπαιδευτικών. Μετά τους μηδενικούς διορισμούς, τις ελάχιστες μεταθέσεις, έρχεται και η περιστολή αυτή των αποσπάσεων για να δώσουν τη χαριστική βολή στους νεότερους συναδέλφους, που για άλλη μία φορά, θα μείνουν εγκλωβισμένοι μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και τις οικογένειές τους.

            Ο Υπουργός Παιδείας:

 • Δεν έλαβε υπόψη εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση, ακόμα και το μειωμένο αριθμό που αναγνώρισε το ΥΠΠΕΘ σε σχέση με εκείνα που ανακοίνωσαν τα ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ, όπως επίσης δεν έλαβε υπόψη του τα κενά που προέκυψαν κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων αρχές Σεπτέμβρη, μη προχωρώντας σε ικανοποίηση αιτήσεων συναδέλφων για απόσπαση σε Γ φάση, πριν από την πρόσληψη αναπληρωτών, όπως είναι η κανονική σειρά.
 • Αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις αποσπάσεις σε συναδέλφους με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και σοβαρούς κοινωνικούς λόγους.
 • Απέρριψε το αίτημα της ΟΛΜΕ για πραγματοποίηση αποσπάσεων στις ειδικότητες που οι εκπαιδευτικοί ήταν πλεονάζοντες τόσο στον περιοχή τοποθέτησής τους, όσο και στην περιοχή αιτήσεώς τους. Η απόφασή του αυτή είναι παράλογη και εξοργιστική, δεδομένου ότι οι συνάδελφοι αυτοί παραμένουν ούτως ή άλλως υπεράριθμοι.
 • Ακύρωσε στην πράξη τη δυνατότητα σε εκλεγμένα μέλη στα ΔΣ των ΕΛΜΕ της χώρας, να εργαστούν και να εκπροσωπήσουν τους συναδέλφους στις περιοχές που έχουν εκλεγεί.

Είναι λοιπόν προφανές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στην εκπαίδευση βρίσκεται αντιμέτωπο με την εφαρμογή αντεργατικών πολιτικών που στόχο έχουν την περιστολή του εργασιακού κόστους αδιαφορώντας για το ανθρώπινο δυναμικό.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην πρόσφατη παράσταση-διαμαρτυρία της ΟΛΜΕ μαζί με συνδικαλιστικά στελέχη από την επαρχία στις 31/8/17 για το θέμα των αποσπάσεων, και αφού ο κ. Υπουργός, λόγω φόρτου εργασίας, μας παρέπεμψε στην κα. Διευθύντρια του Γραφείου του και σε επιτροπή που ασχολείται με αποσπάσεις, μας ζητήθηκε η συνάντηση να γίνει χωρίς των παρουσία των δύο Αιρετών του κλάδου στο ΚΥΣΔΕ και με τη συμμετοχή μόνο 5 μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ, γεγονός το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ απαιτεί άμεση πραγματοποίηση Γ φάσης αποσπάσεων για όλα τα σημερινά λειτουργικά κενά που θα αφορά:

 • Τους εκπαιδευτικούς που έχουν ειδικά προβλήματα υγείας και σοβαρούς κοινωνικούς λόγους.
 • Όσους ζητάνε απόσπαση σε υπάρχονται λειτουργικά κενά που δεν καλύφθηκαν μετά και την πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών.
 • Τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ζητούν να αποσπαστούν σε περιοχή που η ειδικότητά τους είναι υπεράριθμη, δεδομένου ότι και στις δύο περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί αυτοί παραμένουν υπεράριθμοι.
 • Τα εκλεγμένα μέλη ΔΣ ΕΛΜΕ καθ’ υπέρβαση και χωρίς να επηρεάζουν το συνολικό αριθμό αποσπάσεων

 Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η ΟΛΜΕ δεν θα ανεχτεί την επίθεση που εξαπολύει ο Υπουργός Παιδείας σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Ο κλάδος θα απαντήσει σύντομα και δυναμικά.


 

 
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 07 Σεπτέμβριος 2017 08:00

olme-logoΔήλωση του Νίκου Παπαχρήστου

Προέδρου της ΟΛΜΕ για τα κενά

εκπαιδευτικών στην Β/θμια Εκπαίδευση

Αθήνα, 06/9/2017

Μετά τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών τα κενά στη Β/θμια Εκπ/ση υπολογίζονται σε 1.000 με 1.500. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός γιατί δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Το Υπουργείο Παιδείας, με αλχημικές μεθοδεύσεις, επιχειρεί να μειώσει τον αριθμό αυτό για να περιορίσει τα κενά σε εκπαιδευτικούς.

Στα Γυμνάσια γίνονται απαράδεκτες συγχωνεύσεις τμημάτων στις ξένες γλώσσες και εκατοντάδες μαθητές υποχρεώνονται να διδαχθούν διαφορετική δεύτερη ξένη γλώσσα από αυτή που διδάχθηκαν στο Δημοτικό.
Δεν έχουν γίνει σκοπίμως οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας και οι συνάδελφοι αυτοί, οι οποίοι θα αποσπαστούν στο τέλος Σεπτέμβρη, πλασματικά παρουσιάζονται ότι έχουν αναλάβει ωρολόγιο πρόγραμμα.
Επίσης, δεν έχουν μεταταγεί από τη Β/θμια στην Γ/θμια Εκπ/ση 400 εκπαιδευτικοί οι οποίοι πρόκειται να μεταταγούν ως ΕΔΙΠ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Και αυτοί οι εκπαιδευτικοί πλασματικά παρουσιάζονται να υπηρετούν στη Β/θμια Εκπ/ση και να έχουν αναλάβει ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, ενώ η διαδικασία μετάταξής τους έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η τυπική επικύρωση, που θα γίνει στο τέλος Σεπτέμβρη.
Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με διάφορα τερτίπια επιχειρεί να μειώσει τα κενά.

 


 

 
Nεο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ & Αλλαγές στο Λύκειο
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   

Πηγή: www.esos.gr 


 

Το υπουργείο Παιδείας, θα καταθέσει σύντομα σε διαβούλευση  το Σχέδιο Νόμου για τις αλλαγές στο Λύκειο  και του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με βάση την πρόταση του ΙΕΠ.

Ειδικότερα τα βασικά σημεία του Σχεδίου Νόμου έχουν ως  εξής:

1. Σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Επί δεκαετίες η υποχρεωτική εκπαίδευση έχει καθηλωθεί με όριο το 15ο έτος. Επεκτείνουμε την υποχρεωτική εκπαίδευση έως το 18ο έτος για τη γενιά που ξεκινά το σχολικό έτος 2017-8 την Α΄ Λυκείου.

2. Εγκαθίδρυση «πολυκλαδικότητας», δυνάμει ενιαία αντιμετώπιση του Λυκείου

Προς το παρόν διατηρούνται οι διακριτές δομές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αλλά καθιερώνεται η μεταξύ τους επικοινωνία, δηλαδή ο «αλληλο-δανεισμός» μαθημάτων (δια ζώσης στην περίπτωση που τα δύο σχολεία συστεγάζονται, διαφορετικά εξ αποστάσεως, μέσω ειδικής πλατφόρμας).

3. Τάξεις γενικής παιδείας οι Α΄ και Β΄ λυκείου, τάξη προπαρασκευής η Γ΄ λυκείου.

Η Α΄ τάξη του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ, αποτελεί συνέχεια του γυμνασίου, δηλαδή σχεδόν όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά για όλους/ες.

Η Β΄ τάξη είναι μια μεταβατική τάξη, προβλέπονται περισσότερα μαθήματα επιλογής, ώστε οι μαθητές/τριες να δοκιμάσουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους (στο ΓΕΛ με τη μορφή επιλογών εμβάθυνσης, στο ΕΠΑΛ με τη μορφή μαθημάτων τομέα).

Στη Γ΄ τάξη, που είναι τάξη προπαρασκευαστική είτε για τα ΑΕΙ είτε για την επαγγελματική ζωή μετά το λύκειο, δίνεται έμφαση στα ενδιαφέροντα των μαθητριών και μαθητών, που διαμορφώνουν το προσωπικό τους ωρολόγιο πρόγραμμα, με λίγες διδακτικές ώρες αφιερωμένες στα κοινά για όλους μαθήματα.

4. Β΄ και Γ΄ ΓΕΛ: Λιγότερα μαθήματα, πολλές ώρες το καθένα

Επιδιώκεται αύξηση των ωρών ανά μάθημα και μείωση των μαθημάτων. Στη Β΄ ΓΕΛ τα περισσότερα μαθήματα θα είναι 4/ωρα και στη Γ΄ ΓΕΛ είναι 6/ωρα.

Με αυτό το σύστημα επιτυγχάνονται τα εξής:

α) τα «ειδικά» μαθήματα (σχέδιο, μουσική, ξένες γλώσσες) διδάσκονται στο σχολείο, δεν επαφίενται σε εξωσχολική προετοιμασία,

β) όλα τα εξάωρα μαθήματα που παρακολουθούν οι μαθητές/τριες είναι μαθήματα που μετράνε στον βαθμό πρόσβασης στα ΑΕΙ, (άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο), οπότε θεραπεύεται η παθογένεια της αδιαφορίας που παρατηρείται σήμερα στα μαθήματα που δεν παίζουν ρόλο στην εισαγωγή,

γ) επειδή αφιερώνονται 6 ώρες στα 4 μαθήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση, μειώνεται η ανάγκη εξωσχολικής υποστήριξης.

Αν κάποιος μαθητής/τρια δεν προτίθεται να συνεχίσει σπουδές στην τριτοβάθμια, επιλέγει μαθήματα που δίνουν εφόδια για την επαγγελματική ζωή του/της (ξένες γλώσσες, πληροφορική, πρακτική λογιστική, κ.ά.).

Στη Β΄ ΓΕΛ

στο ισχύον σύστημα υπάρχουν 18 μαθήματα (16 υποχρεωτικά και 2 προσανατολισμού σε 35 ώρες διδασκαλίας)

στο προτεινόμενο 10 συνολικά (7 υποχρεωτικά και 3 επιλογής σε 34 ώρες διδασκαλίας).

Στη Γ΄ ΓΕΛ

στο ισχύον σύστημα υπάρχουν 15 μαθήματα (9 υποχρεωτικά και 5 προσανατολισμού και 1 επιλογής σε 32 ώρες)

στο προτεινόμενο υπάρχουν 7 μαθήματα (3 υποχρεωτικά και 4 επιλογής σε 29 ώρες)

5. Το απολυτήριο βασισμένο κυρίως σε ενδοσχολικές και λιγότερο σε διασχολικές διαδικασίες

Το απολυτήριο της Γ΄ λυκείου προκύπτει:

Α. Σε ένα ποσοστό από τους βαθμούς των δύο τετραμήνων. Οι βαθμοί των τετραμήνων λαμβάνουν υπόψη τη συνολική συμμετοχή στην τάξη, καθώς και από:

- το διαγώνισμα 1ου τετραμήνου το οποίο διεξάγεται σε όλα τα σχολεία συγκεκριμένη μέρα για κάθε μάθημα, με θέματα που καταθέτουν σε ειδική πλατφόρμα τα χαράματα της ίδιας μέρας επιτροπές έμπειρων εκπαιδευτικών από όλες τις περιφέρειες και με αυτόματη διόρθωση των απαντήσεων (ηλεκτρονικό σύστημα),

- μια εκτενή εργασία που πραγματοποιείται για κάθε μάθημα εντός του σχολείου υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του/της εκπαιδευτικού του μαθήματος, που κατατίθεται σε ειδική πλατφόρμα όπου ελέγχεται για την περίπτωση αντιγραφής και που βαθμολογείται ανώνυμα από αξιολογητές ειδικού μητρώου.

Β. Σε ένα ποσοστό από τους βαθμούς κεντρικά οργανωμένων εξετάσεων στις οποίες τα γραπτά διορθώνονται ανώνυμα.

Το διαγώνισμα τετραμήνου και η εκτενής εργασία, που αξιολογούνται ανώνυμα, μειώνουν τις πιέσεις των γονιών προς τους/τις εκπαιδευτικούς για υψηλούς βαθμούς που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές επιδόσεις των παιδιών τους. Μαζί με τη συμμετοχή στις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις συμβάλλουν στο κύρος του απολυτηρίου και στην αξιοπιστία του. Έτσι, ενώ το Απολυτήριο αποτυπώνει κυρίως ενδοσχολικές διαδικασίες, υπόκειται και σε κάποιες εξωτερικές «αντικειμενικές» διαδικασίες που διασφαλίζουν την εγκυρότητά του.

6. Ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια

Κεντρικά οργανωμένες εξεταστικές διαδικασίες πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο: τέλος Ιανουαρίου (διαγωνίσματα τετραμήνου) και τον Ιούνιο. Τα διαγωνίσματα του Ιανουαρίου θα συμμετέχουν στον βαθμό πρόσβασης με ένα ποσοστό μόνο αν βελτιώνουν τον βαθμό του Ιουνίου, αλλιώς δεν θα μετράνε. Αυτή η ευκαιρία για βελτίωση είναι ένα πολύ σημαντικό «μπόνους» για τους μαθητές και ταυτόχρονα «αποδραματοποιεί» τις τελικές εξετάσεις.

Ο βαθμός πρόσβασης προκύπτει από κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις και από τον βαθμό του απολυτηρίου.

Την πρώτη χρονιά εφαρμογής η συμμετοχή του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης θα είναι περιορισμένη (μέγιστο 20%) και σταδιακά θα αυξάνεται, καθώς θα εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στην ενδοσχολική αξιολόγηση.

Με το νέο σύστημα, που δεν περιορίζεται στην επίδοση σε τρίωρες πανελλαδικές εξετάσεις αλλά συμπεριλαμβάνει και την αξιολόγηση της επίδοσης των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της φοίτησης στη Γ΄ τάξη Λυκείου, η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσδένεται ισχυρότερα στην εντός του σχολείου εκπαιδευτική πράξη.

Οι κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις του Ιουνίου αφορούν τρία μαθήματα. Πλην της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, που είναι μάθημα κοινό για όλους, τα υπόλοιπα δυο είναι μαθήματα εμβάθυνσης που επιλέγει κάθε μαθητής/τρια. Εφόσον επιδιώκει την εισαγωγή του/της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιλέγει ζεύγος μαθημάτων που δίνει πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Ως 3ο μάθημα εμβάθυνσης

•    είτε επιλέγει μάθημα που συνδυάζεται με κάποιο μάθημα του αρχικού ζεύγους δημιουργώντας νέο ζεύγος, που δίνει πρόσβαση και σε άλλο επιστημονικό πεδίο,

•    είτε επιλέγει μάθημα που προαπαιτείται για συγκεκριμένα τμήματα (σε συνδυασμό με το ζεύγος που επέλεξε), δηλ. σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική,

•    είτε απλώς επιλέγει ένα μάθημα που τον ενδιαφέρει.

7. Αλλαγές περιεχομένου, μεθόδων διδασκαλίας και αξιολόγησης

Οι αλλαγές στη δομή θα συνοδευτούν με περαιτέρω αλλαγές στο περιεχόμενο των μαθημάτων (διεπιστημονική προσέγγιση, συσχέτιση με την πραγματικότητα…) και στις πρακτικές διδασκαλίας και αξιολόγησης. Παράλληλα, θα μεταβληθεί και ο τρόπος αξιολόγησης, ώστε να μην αξιολογείται η ικανότητα απομνημόνευσης αλλά η ικανότητα αναπλαισίωσης της γνώσης σε νέο, άγνωστο περιβάλλον.

Σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

8. Στόχος ο δημοκρατικός, ενεργός, σκεπτόμενος, δημιουργικός πολίτης: Δημιουργικές δραστηριότητες και μαθητικές κοινότητες

Παρά τον προπαρασκευαστικό χαρακτήρα της Γ΄ λυκείου η τάξη αυτή υπηρετεί και τους γενικότερους στόχους της εκπαίδευσης. Αυτό επιτυγχάνεται και με την ανανέωση του θεσμού των μαθητικών κοινοτήτων που εμπεδώνουν τις αρχές της δημοκρατίας και με την εισαγωγή του δίωρου των συλλογικών Δημιουργικών Δραστηριοτήτων (δράσεις αλληλεγγύης, οικολογικές, καλλιτεχνικές…) στον σχεδιασμό των οποίων θα παίζουν σημαντικό ρόλο οι μαθητικές κοινότητες.

 


 

 

 
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   

 


 

Αρχική

Bασικά σημεία άρθρου του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής".

 «Παραμένω αθεράπευτα αισιόδοξος για τις προοπτικές της πατρίδας μας. Πιστεύω στους Έλληνες και στις δυνατότητές μας. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το βήμα και να γράψουμε εμείς τη δική μας ιστορία. Είναι σίγουρα πολύ πιο δημιουργικό από το να συζητάμε για τις ιστορίες άλλων», τονίζει, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Έχω», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης, «την τιμή και την ευθύνη να ηγούμαι μιας μεγάλης παράταξης που έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση κι άφησε πίσω το οδυνηρό παρελθόν. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συγκυβέρνησε με την Αριστερά όταν οι περιστάσεις το επέβαλαν. Ο Παύλος Μπακογιάννης πλήρωσε με τη ζωή του το πάθος του να χτίζει γέφυρες εκεί που άλλοι ύψωναν τείχη. Το να αμφισβητούν κάποιοι τη σπουδαία δημοκρατική παρακαταθήκη της Νέα Δημοκρατίας είναι πολιτικά ανιστόρητο. Να το επιχειρούν, μιλώντας για δήθεν ακροδεξιές παρεκκλίσεις, αυτοί που συγκυβερνούν με τον Πάνο Καμμένο είναι απλά γελοίο».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέτει την ατζέντα των πραγματικών προβλημάτων για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας. Μια ατζέντα που αφορά όλους τους Έλληνες.«Προσωπικά», γράφει ο κ. Μητσοτάκης, «θεωρώ ότι δεν υπάρχει υψηλότερη αξία από την ελευθερία. Για αυτό κάθε μορφή ολοκληρωτισμού που περιορίζει ελευθερίες και ασκεί μαζική βία είναι αποκρουστική».  

«Η χώρα», συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης, «ζητά επανεκκίνηση.Πίσω από την σκοτεινή κουρτίνα της πιο βαθιάς κρίσης, πολλοί, πάρα πολλοί συμπολίτες μας αγωνίζονται, δημιουργούν. Έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τις δικές τους προσωπικές υπερβάσεις. Ήρθε η ώρα κι εμείς οι πολιτικοί να κάνουμε τις δικές μας. Να απαντήσουμε με σαφήνεια στα πραγματικά και άμεσα ερωτήματα των πολιτών. Πως θα έρθουν οι νέες δουλειές; Πως θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση; Πως δεν θα τρέχω από υπηρεσία σε υπηρεσία για κάνω τη δουλειά μου; Πως θα αποκτήσει το πτυχίο μου αξία; Πως πάω σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και θα ξέρω ότι θα με φροντίσουν; Πως θα νιώσω ασφαλής στη γειτονιά μου». 

Επισημαίνει, δε, ότι «εκτός από αυτά τα θέματα που επείγουν, υπάρχουν και κρίσιμα μακροπρόθεσμα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα. Πώς θα παίξουμε το ρόλο που μας αξίζει σε μια Ευρώπη που αλλάζει; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; Και βέβαια τί μέλλον έχει η Ελλάδα όταν αντιμετωπίζει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας».  

«Για αυτά πρέπει να μιλήσουμε», προσθέτει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «και ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνουμε φαίνεται ποιος έχει προοδευτικές θέσεις και κοιτάζει μπροστά χωρίς προκαταλήψεις και ποιος όχι.  Εμείς σε αυτά τα ερωτήματα - και σε πολλά άλλα - απαντούμε με θέσεις και όχι με κραυγές. Με ουσία και όχι με τεχνάσματα».

kyriakos27082017

 

Oλόκληρη η συνέντευξη του   κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

στην "Καθημερινή της Κυριακής".
 

 

 
Κυριακή, 27 Αύγουστος 2017 23:06

Σχετικά με τη Β φάση Αποσπάσεων ΠΥΣΔΕ (του Δ.Πεππέ, αιρετού στο ΚΥΣΔΕ)

Αθήνα 25 Αυγούστου 2017
 
 

Η ολοκλήρωση των συνεδριάσεων του ΚΥΣΔΕ για τη Β φάση των αποσπάσεων διαψεύδει τελικά τις ελπίδες εκατοντάδων εκπαιδευτικών να εργαστούν στον τόπο μόνιμης διαμονής των.

Οι κοινωνικές και αντιεκπαιδευτικές συνέπειες που επιφέρει η  διεκπεραίωση των διαδικασιών για τις αποσπάσεις  με τρόπο πρόχειρο, εσπευσμένο και εντέλει αναποτελεσματικό φαίνεται να αφήνουν αδιάφορη την ηγεσία του υπουργείου. H επιλογή  των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων ως τακτική διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει  αποκλειστικά επικοινωνιακό στόχο. Δηλαδή να εμφανίσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών των αποσπάσεων και προσλήψεων αναπληρωτών ως απόδειξη για την  ομαλή έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να μην αποτυπώνονται με ακρίβεια  οι υπάρχουσες λειτουργικές ανάγκες. Επιπλέον δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκατοντάδες κενά που θα προκύψουν άμεσα από τις κρίσεις των υποδιευθυντών και τις μετατάξεις περίπου 400 ΕΔΙΠ.

Αγνοήθηκε επίσης το γεγονός ότι  οι αποσπάσεις ΠΥΣΔΕ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τόσο για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών όσο και για σοβαρούς λόγους, οικογενειακούς και υγείας. Έτσι δεν ελήφθει καμία ιδιαίτερη μέριμνα για συνάδελφους με σοβαρότατα προβλήματα οικογενειακά ή υγείας (αναπηρίες των ιδίων ή άμεσων συγγενών, γονείς  τριτέκνων οικογενειών κα). Αρκετοί από τους συναδέλφους αυτούς θα αναγκασθούν να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών και οι υπόλοιποι θα υποβληθούν σε ανείπωτες ταλαιπωρίες.

Τέλος εξοργίζει το γεγονός, της μη χρήσης 1.312 λειτουργικών κενών της Α/θμιας εκπαίδευσηςπου έμειναν αδιάθετα από τις αποσπάσεις σε αυτήν. Πρόκειται για το σύνολο των κενών  Καθηγητικών ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης που υφίστανται στις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Αττικής.

Είναι πραγματικά δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την αυθαίρετη και αναιτιολόγητη  ενέργεια. Έτσι αποκλείστηκε η δυνατότητα από εκατοντάδες συναδέλφους των ειδικοτήτων αυτών, να εργαστούν κοντά στις οικογένειές των.  Επιπλέον και εφόσον τα κενά αυτά καλυφθούν με αποσπάσεις εντός των Περιφερειών, εγείρονται σοβαρά ζητήματα ισοτιμίας και καταστρατήγησης δικαιωμάτων όσων αγωνίζονται να επιστρέψουν στις οικίες τους μέσω των μορίων συνθηκών διαβίωσης. Ελπίζω και εύχομαι η συγκεκριμένη μεθόδευση να μην αποτελεί πρόβα τζενεράλε για τον περιορισμό των αποσπάσεων- μεταθέσεων από Εθνικό σε Περιφερειακό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα....
 

ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

 
 
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 18ο  ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Έξι σύνεδροι ήταν το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 18ο συνέδριο της ΟΛΜΕ με τον αριθμό ψηφισάντων μόλις να ξεπερνά τους 600, όπως και προ διετίας στις αντίστοιχες εκλογές της 14ης Μαίου 2015. Οι έξι σύνεδροι κατανεμήθηκαν στις παρατάξεις ως εξής:

 

Παράταξη Αριθμός Συνέδρων
    ΔΑΚΕ      2
    ΑΑΚ      2
    ΚΕΕ      1
    ΠΑΜΕ      1
   

 

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2015 οι παρατάξεις ΔΑΚΕ (πρόσκειται στην Ν.Δ.) και ΑΑΚ(πρόσκειται στον Σύριζα) διατήρησαν τις δυο έδρες τους όπως ακριβώς και το 2015, ενώ η παράταξη Κίνηση Ελευθέρων (ακομμάτιστη) έχασε μια έδρα, η οποία μετακινήθηκε στο ΠΑΜΕ(πρόσκειται στο ΚΚΕ) το οποίο δεν είχε σύνεδρο στο για το προηγούμενο 17ο συνέδριο της ΟΛΜΕ.

 Σε αριθμό ψήφων την πρωτιά είχε η ΔΑΚΕ (201 ψήφοι), ενώ ακολούθησαν ΑΑΚ (136 ψήφοι), ΚΕΕ (134 ψήφοι), ΠΑΜΕ (100 ψήφοι), Παρεμβάσεις (19 ψήφοι).  

Η σημασία των εκλογών αυτών αποτυπώνεται στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της κατανομής συνέδρων σε όλη την επικράτεια: ο συνολικός αριθμός συνέδρων ανά παράταξη σε όλη την επικράτεια θα καθορίσει την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης).


 

Σύγκριση αποτελεσμάτων με βάση των αριθμό συνέδρων την τελευταία διετία


 

Αποτελέσματα για 18ο συνέδριο ΟΛΜΕ 2017 Αποτελέσματα για 17ο συνέδριο ΟΛΜΕ 2015
Παράταξη Αριθμός Συνέδρων Παράταξη  Αριθμός Συνέδρων
ΔΑΚΕ 2 ΚΕΕ 2
ΑΑΚ 2 ΑΑΚ 2
ΚΕΕ 1 ΔΑΚΕ 2
ΠΑΜΕ 1 ΠΑΜΕ 0

 

 

 
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 08 Μάιος 2017 15:00

ΔΑΚΕ ΔΕ: ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 
 
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Κυριακή, 26 Μάρτιος 2017 01:30

 


 

Υπουργική απόφαση : Συγκροτήθηκε το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Διευθύνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

 


 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 26 Μάρτιος 2017 21:11
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
 

 

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες ! 

Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα !

Ζήτω η 25η Μαρτίου ! 

 

mygreekflag

 

 

   Ομολογία αδυναμίας νέων μόνιμων διορισμών για τα επόμενα δυο χρόνια λόγω δημοσιονομικών περιορισμών

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (via xenesglosses.eu)

 Με μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, το υπουργείο Παιδείας ορίζει τη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών και «ομολογεί» στην αιτιολογική έκθεση την αδυναμία της ηγεσίας για μόνιμες προσλήψεις για τα επόμενα δύο χρόνια. Ειδικότερα, η ηγεσία επιχειρεί να αντιμετωπίσει το «μπλόκο» του ΣτΕ, το οποίο με απόφασή του πριν από λίγα χρόνια έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία προσλήψεων που έγινε τα προηγούμενα χρόνια σε αναπληρωτές, καθώς δεν υπήχθησαν ποτέ στον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Πέρσι, ο τέως υπουργός, Νίκος Φίλης, προσπάθησε να καλύψει το θέμα με τη συμβολή του ΑΣΕΠ στις ενστάσεις των αναπληρωτών, το οποίο έγινε για πρώτη φορά. Τώρα, ο Κώστας Γαβρόγλου έρχεται με νέα ρύθμιση σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών -που αφορά ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας- και παρατείνει την ίδια διαδικασία (οι ενστάσεις των εκπαιδευτικών στους προσωρινούς πίνακες να εξετάζονται από το ΑΣΕΠ) για τις σχολικές χρονιές 2017-2018 και 2018-2019. Ομολογία Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση: «Η αναγκαιότητα θέσπισης της προτεινόμενης προσωρινής ρύθμισης ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, βάσει των πάγιων ισχυουσών διατάξεων». Σχετικά με τη δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι «η διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών υπάγεται πλήρως στις αρχές αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας που διέπουν τη λειτουργία του ΑΣΕΠ».


Περισσότερα...
 
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2017 01:30

 


 

Εγκύκλιος :Διαδικασία παραίτησης και συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών

 «…Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλεται το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου».

Οι αιτήσεις για φέτος – σύμφωνα με το παραπάνω – θα υποβληθούν το χρονικό διάστημα από 01/04/2017 έως 10/04/2017


Διαβάστε περισσότερα εδώ...
 
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 21 Μάρτιος 2017 14:30

 


 

Αρχική

Δικαίωση της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας  

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απόφαση της Δικαιοσύνης
στην υπόθεση Βατοπεδίου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου
 
δικαιώνει την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία,
 
που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν.
 
Εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα».

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 26 Μάρτιος 2017 21:10
 
Παρασκευή, 17 Μάρτιος 2017 08:06

ΔΑΚΕ ΔΕ: Σχετικά με τις δηλώσεις περί καθηγητικών σχολών

   dakedelogo

Αθήνα 15 Μαρτίου 2017
 
 
Με μεγάλη έκπληξη, αλλά και έντονο προβληματισμό πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και του τ. Γεν. Γραμματέα Δ. Χασάπη για τις «Καθηγητικές Σχολές». Ο πρώτος υποστήριξε ότι «ο συγκεκριμένος όρος δεν υφίσταται σε καμία άλλη χώρα», αναρωτήθηκε δε «για ποιο λόγο η Φιλοσοφική ή η Φυσικομαθηματική ορίζονται ως Καθηγητικές. Ο δεύτερος κατέθεσε την άποψη ότι «οι καθηγητές έχουν απίστευτα μεγάλο παιδαγωγικό έλλειμμα», πρόσθεσε δε ότι «δεν παρήχθησαν ως εκπαιδευτικοί αλλά ως γλωσσολόγοι, ιστορικοί, χημικοί ή μηχανολόγοι».
Διαβάστε περισσότερα....
 

 

  ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Μπαλτά για την επιλογή διευθυντών σχολείων

Πηγή: kathimerini.gr

(http://www.kathimerini.gr/899974/article/epikairothta/ellada/ste-antisyntagmatikos-o-nomos-mpalta-gia-thn-epilogh-diey8yntwn-sxoleiwn)

Αντισυνταγματικό κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2015 και όρισε νέο τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων και των εργαστηριακών κέντρων.

Το ανώτατο δικαστήριο σε Ολομέλεια με πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΣτΕ, Νίκο Σακελλαρίου, έκρινε ότι ο νόμος - πρόκειται για τον 4327 του 2015 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά- είναι αντίθετος με βασικές συνταγματικές διατάξεις, παραβιάζει συνταγματικές αρχές, όπως η ισότητα και η αξιοκρατική και με αντικειμενικά κριτήρια επιλογή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

 

Η απόφαση για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων όπως και η απόφαση για τους διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων στηρίζονται στην δικαστική κρίση ότι το σύνταγμα παραβιάστηκε και δεν τηρήθηκαν κανόνες αξιοκρατίας.

Περισσότερα...
 
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   

 


 

Αρχική

Σχετικά με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια 

«Η μείωση του αριθμού των εισακτέων, δυο μήνες πριν τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, αλλά και την ψυχολογία των μαθητών, που πασχίζουν για μια θέση στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Ο αριθμός των εισακτέων είναι ανάγκη να καθορίζεται τουλάχιστον από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε οι μαθητές να έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις σχολές που επιθυμούν και, συνεπώς, για τα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία.Η έλλειψη προγραμματισμού πλήττει την Παιδεία».

(Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Ν.Κεραμέως )

 


 

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 50